Prod.dagbok: «Parts of Animals» #5 «Cablecam»

Da jeg skjøt min andre musikkvideo for Lama lagde jeg en cablecam-rigg og når jeg nå igjen skulle ut i skogen og filme løping gikk jeg tilbake til tegneblokken og bygde riggen på nytt. Den er ikke noe fancy, veldig enkel og så billig som mulig.

Problemet forrige gang var at riggen var ubalansert og pendlet for mye, da skjøt jeg på 5D og nå skulle jeg ha en Epic montert så riggen måtte være sterkere, vaierfestet styrkes og kamerafestet fornyes.

Jeg begynte med å kjøpe alustenger fra maxbo, skulle bruke superclamps og måtte da ha firkanta stenger så clampsene ikke vridde seg. Jeg hadde trinser fra en sportsbutikk, klatreutstyr som tåler vær og vekt, disse er de dyreste delene på riggen. Jeg gaffet alle ledd så jeg ikke skulle skjære meg på de spisse skruene under transport.

Kjøpte skruer og sånt fra clahs og fikk låne en baufil, fant fram borret fra boden og monterte sammen riggen på verandaen (forrige rigg lagde jeg på stuebordet og fikk noen stygge hakk i treverket, anbefales ikke). Festepunktet til trærne er med jekkestropp og strammeledd på vaieren så den blir så stram som mulig.

Festet kamera med magicarms, ikke på langt nær det beste, men det letteste og billigste jeg hadde, samt veldig fleksibelt. Det viktigste er å få likevekt i alle hjørner, spesielt sidelengs så ikke riggen vingler, særlig på lange kjøringer hvor pendling blir et problem. På korte kjøringer fungerte riggen dritbra, åpningsbildet er på ca 10 meter, bildet er effektivt 5 sekunder i ekte tid, vi skjøt i 300fps og klippet i videoen er da litt over et minutt.

Enkel rigg å lage hvis man planlegger godt, ikke så dyr men myye morro! Jeg googlet i månedsvis og skisserte forslag, fant ut hvor svakhetene lå hos andres rigger og forbedret min egen ide. Så vil du lage din egen rigg, gjør forarbeidet og finn det designet som passer ditt behov og begynn å bygg :) Jeg vil gjerne se resultatet!

Min neste versjon blir forhåpentligvis mer robust, motorisert og remote hode. Jeg kan ihvertfall håpe! Det er på listen over DIY-prosjekter, sammen med motorisert timelapse dolly og hode :)