Film er best på…kino

Interstellar

Kino

Jeg anser meg selv som en kvalitetsfreak. Som yrkesskadet filmskaper er det vanskelig å leve seg fullstendig inn i illusjonen hvis visningsforholdene ikke er optimale. Selve filmkvaliteten kan jo variere, jeg kan godta en ufrivillig refleksjon av kamerautstyr i den ellers tilnærmet perfekte Drive, men hvis en kinogjenger bruker snapchat under klimakset i Femhærerslaget kan det koke over. Det har over tid ført til innkjøp av et 3 meter bredt lerret og 5.1 i et sortmalt rom.

Hjemmekino

Det slår selvfølgelig ikke en kalibrert kinosal, men det tillater meg å se filmen på mine egne premisser. Jeg er fullstendig uforstyrret med mine egne tanker, ingen knitring, ingen prating, ingen mobiler. Bare meg og filmen. Bildet dekker synsfeltet mitt, jeg sitter alltid midt i salen og det eneste som kan forstyrre meg er hvis bikjene må ut og tisse. Eller hvis naboen klager på høy lyd. Eller hvis jeg må ta pizzaen ut av ovnen.

Tablet

Så la oss si det kanskje blir litt mye «styr» å sette seg i hjemmekinoen, kanskje jeg bare vil slappe av og «se på noe». Oppløsningen, som tidligere var den største grunnen til å ikke se film på en iPad, er nå grunnen til at jeg velger tablet og itunes i senga fremfor tv og sofa en sen tirsdags kveld. Jeg kan ikke lenger se pikslene som følge av tettheten, headsettet mitt kostet mer enn selve iPaden og har bedre lyd enn den nye LED-tven i stua. Så med mindre jeg sovner kan jeg kose meg med filmene mine hvor som helst… med mindre noen sender meg en jobbmail sent på kvelden. Eller hvis jeg bare skal sjekke noe på facebook, eller google en skuespiller.

Kino

Etter en lengre periode uten å ha gått på kino innså jeg at: jo, jeg hadde sett svært mye film, kost meg masse med gode historier og hatt friheten til å se hva jeg ville, når jeg ville -men da jeg opplevde Interstellar på Ringen husket jeg hva jeg hadde byttet bort til fordel for frihet. Kvalitet. Selv om svært få tenker over om de lager pipelyd når de puster ut av nesen i en kinosal har jeg lært å akseptere den kollektive opplevelsen det er å se film på kino -der film burde sees.